Press ESC to close

Povestea incredibilă a lui Coco Chanel, cea care a revoluționat moda femeilor

Începuturile lui Coco Chanel

Gabrielle Chanel cunoscută sub numele de “ Coco Chanel ” s-a născut în 1883 în Saumur. Orfană de la varsta de 12 ani, a crescut într-un orfelinat alături de surorile ei. A învățat să coasa de la mătușa ei la vârsta de 18 ani și și-a început cariera în 1903.

Începand din 1907, atrasa de scenă, Coco Chanel a cântat în cafenelele din Vichy. Și-a păstrat porecla, « Coco » din acea vreme, deoarece a cântat « Qui a vu coco sur le Trocadéro? ». Ea o va întâlni pe viitoarea sa protectoare, Etienne Balsan, care o va introduce în viața mondenă. Il prezintă pe Arthur « Boy » Capel, marea dragoste a lui Coco Chanel. Băiatul a convins-o să înceapă să facă pălării, iar în 1910 a împrumutat-o cu bani pentru a deschide salonul de moda. Magazinul său este situat pe strada Cambon nr 31 pe care la numit « Chanel Modes ».

La scurt timp după deschiderea acestui prim butic, Chanel a mai deschis inca două, la Deauville și Biarritz. Orașe de exil pentru înalta societate în timpul războiului. Încă din 1921, micul butic de pe Str. Cambon a avut mare succes și i s-au anexat și nr. 27, 29, care a devenit ulterior compania-mamă a mărcii.

Pălăriile sale simple și sofisticate sunt foarte populare. În magazinul ei din Biarritz, Coco Chanel și-a înființat prima casă de modă reală, unde și-a proiectat primele creații. Lipsa țesăturilor din cauza războiului a determinao pe creatoare să cumpere un material din jersey care era utilizat pentru lenjerie, aceasta i-a adus un adevarat succes.

La Petite Robe Roire (Mica rochie neagra)

Coco Chanel își transcrie dorința de modernitate pentru femei în creațiile sale, oferindu-i un aspect androgin, prin rochii drepte și pantaloni care pana atunci erau rezervați doar pentru bărbați. După război, afacerea ei a prosperat și a angajat aproximativ 300 de femei.

Iubitul ei, Boy Capel, a murit în 1919. În 1921, ea a achiziționat două clădiri noi pe Rue Cambon, lângă sediul casei asa cum am mai spus. În același an, a fos primul designer care și-a lansat parfumul. Acesta fiind celebrul “Chanel.N° 5”. În 1926, creatoarea a desenat celebra rochie neagră, (La Petite Robe Noire). Negrul era culoarea de doliu la acea vreme si se purta doar la inmormantari. Creatoarea fiind inspirată de uniforma pe care o purta când era mică. Modelul devine un clasic al casei și foarte la modă.

Mademoiselle Chanel a dorit să democratizeze această culoare și să o o transforme ontr-o îmbrăcăminte simplă, clasică și elegantă. Coco Chanel a dat o noua viata a acestui model. A modernizat-o, a făcut-o și a refăcut-o indemodabilă și elegantă. Succesul în jurul micii rochii negre a inspirat mulți designeri celebri precum Christian Dior, Azzedine Alaia și Yves Saint Laurent. Este purtat și de vedete de film franceze și hollywoodiene precum Catherine Deneuve și Marylin Monroe.

Tinute elegante, clasice si confortabile

Creațiile lui Coco Chanel au cunoscut un mare succes iar asta a determinat-o să confectioneze ținute. Hainele Chanel sunt simple, practice și elegante în același timp. Foarte repede, Coco Chanel va adăuga o tenta masculina creatiilor sale. Scopul ei este de a revoluționa și elibera mișcările femeii. Ea va lansa apoi moda părului scurt și purtarea tricoului.

La Petite Robe Noire – Sursa de inspiratie pentru Guerlin

Povestea micii rochii negre continuă de-a lungul timpului, deoarece este purtată pentru fiecare ocazie, în orice stil, formea și se potriveste pentru toate morfologiile, adaptandu-se fiecărei femei. ‘„Nu este niciodata nici prea mult nici prea putin cand îmbraci o rochie neagră”, spune Karl Lagerfeld. Și din acest motiv, piesa de cult, care nu se demodează, niciodata, mica rochie neagră continuă să se reinventeze. Într-adevăr, aceasta rochie mitică l-a inspirat pe Guerlain cu parfumul său iconic, La petite robe noire.

Chanel astazi

De la moartea lui Coco Chanel în 1971, succesul casei Chanel continuă. În 1983, Karl Lagerfeld a preluat frâiele CHANEL ca director artistic. El revizuiește codurile casei, în timp ce îi aduce o mare modernitate. În special, el combină jacheta din tweed in material de blug, cu broderii și culoari. La sfârșitul anilor 90, a lansat o linie de produse cosmetice care a avut un mare succes. El folosește Ines de la Fressange pentru a reprezenta imaginea mărcii.

După moartea sa, în februarie 2019, a bărbatului cunoscut sub numele de “ Kaiser ”, Virginie Viard a devenit director artistic al casei franceze. De-a lungul anilor, brandul Chanel s-a stabilit pe piețele de lux, modă și frumusețe. Între parfumuri și lansarea « La Petite Veste Noire », inovațiile continuă să impresioneze publicul larg.

Moda, conform Coco Chanel poate fi rezumată în două cuvinte: Simplitate și Eleganță. Mademoiselle Chanel este o pionieră a emancipari femeii prin îmbrăcăminte. Ea eliberat-o pe femeie și a făcut-o sa se simta mai liberă in mișcările ei. Un simbol al sicului francez, aceasta este o întreagă filozofie pe care o adoptăm atunci când purtăm haine Chanel.