Press ESC to close

Petite Robe Noire de la Guerlain are zece ani: 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre acest parfum cult

Creat în 2012, parfumul La Petite Robe Noire de la Guerlain sărbătorește umpic plus de un deceniu de succes în 2023. De la istoria creației sale, până la secretele care se află în spatele sticlei sale iconice, venim cu 10 anecdote despre acest parfum bine instalat la rangul de iconic.

Guerlain Petite Robe Noire este unul dintre cele mai populare parfumuri din Franța. În 2021, a fost pe locul 4 în clasamentul celor mai bine vândute parfumuri pentru femei din Hexagon. Cu ocazia celei de-a zecea aniversare, iată zece lucruri de știut despre acest parfum cult.

La Petite Robe Noire: un parfum conceput pentru generația tânără

“La Petite Robe Noire” (Mica rochie neagră ) este, cred, cea mai bună poveste a mea de dragoste”. Spune Delphine Jelk, cea care si-a imaginat aroma parfumului

„Asta a fost în 2007. Eram o tânără fara experienta in parfumerie și am avut ocazia să o cunosc pe Sylvaine Delacourte. Ea la acea vreme era responsabilă de dezvoltarea parfumurilor de la Guerlain. Într-o zi mi-a spus: „Fă-mi ceva!” Am fost foarte impresionată. Nici măcar nu am îndrăznit să-mi imaginez făcând un parfum. Am vrut de fapt să fac o lumânare cu miros de flori de portocal ”, își amintește ea.

La inceput nici măcar nu am îndrăznit să-mi imaginez ca voi crea un parfum, am vrut doar să fac o lumânare cu miros de floare de portocal.

“„Încă nu eram sigură ce aveam să pun în acel parfum. Insa mi-a plăcut ideea acestei generații, a femeilor, si a familiei Guerlain. Exista parfumul Guerlain al mamei mele. Parfumul Guerlain al bunicii mele. Dar, după părerea mea, nu exista un echivalent de la Guerlain cu un Coco Mademoiselle de la Chanel sau Miss Dior de la Christian Dior. Ideea creării unei „Mademoiselle Guerlain” pentru tinerele domnisoare mi-a trecut apoi prin minte ”, explică parfumiera.

O piramidă olfactivă inspirată dintr-un film celebru

După ce a văzut filmul Maria-Antoineta de Sofia Coppola, Delphine Jelk începe să se gândească la notele olfactive pe care le va introduce prntru ca să compună La Petite Robe Noire: „Pentru mine, a fost cu adevărat o revelație. M-am inspirat din scena unde din momentul gustarii și mi-am imaginat un macaron din zmeură de culoare roz, amestecat cu note de miros de migdale. Acest amestec a dat această notă de cireș, care este nota de plecare tipică a La petite Robe Noire.”

“Apoi, continuă ea, am vrut să adaug acestui amestec note lemnoase, si de patchouli pentru a avea partea sa de rock… Mi-am imaginat și un ceai afumat, cu note de lemn dulce în fundal care aduca o nota gurmanda și, în același timp, ceva destul de negru. Așa mi-am imaginat acest parfum. Am propus-o echipelor din Guerlain care au fost seduse de propunerea mea. Apoi, Ann Caroline Prazan, regizorul de marketing la acea vreme, care a venit cu numeleLa Petite Robe Noire, si așa a povestea a început povestea”.

La Petite Robe Noire; O lansare in cel mai mare secret în 2009

Un omagiu adus lui Jacques Guerlain, care obișnuia să coboare din biroul său din boutic-ul sau de pe Champs-Élysées pentru a testa creațiile sale direct de clienții săi, parfumul La Petite Robe Noire a fost lansat în secret în buticurile Guerlain în 2009. Adoptată instantaneu de catre clienți, a asteptat totusi până în 2012 pentru ca , casa Guerlin să decidă să comercializeze parfumul.

M-am inspirat din scena gustării de la ora 4 și mi-am imaginat un macaroon roz din zmeură, cu note de migdale.

Delphine Jelk

Un succes neașteptat în parfumerie

Din 2012, La Petite Robe Noire face parte dintre primele 10 parfumuri pentru femei, cele mai bine vândute. Un adevărat succes care o surprinde în continuare pe Delphine Jelk: „Nimeni nu se aștepta la asta. Nu există o rețetă secretă care să facă un parfum de succes. Dar cred că atunci când pui atâta emoție într-un parfum, are ceva care il face special.”

“„Aoi, succesul unui parfum este și alchimia dintre parfum, sticlă, nume… Magia trebuie să funcționeze, in tot. De asemenea, cred că a fost o perioadă în care Guerlain avea nevoie de o prospețime, foarte actuală și cred că îndrăzneala se castiga la Guerlain. Așa se începe succesul “, adaugă parfumiera.

Cincisprezece versiuni de “La Petite Robe Noire”

la petite robe noir

Lângă originalul Apa de Parfum, Apa de Toaleta și ultima Apa de Parfum Intense, care este cea mai recentă ( disponibilă în parfumerie de la 1 septembrie ). La Petite Robe Noire a fost disponibil în mai mult de cincisprezece versiuni de la înființare: La Petite Robe Noire Couture, La Petite Robe Noire Black Perfecto, La Petite Robe Noire Eau Fraîche…

“„Recunosc că există variații unele mai evidente decât altele. Îmi place să reinventez un parfum împingând umpic limitele sale. Intense Eau de Parfum este cel mai diferit din toată gama. Practic, a fost o versiune făcută pentru ocazii. Deoarece licoarea nu este neapărat o notă foarte ușoară pentru americani. Motiv pentru care am decis că vom avea nevoie de o versiune speciala pentru această piață.

Așa că m-am gândit la rochia lui Marylin Monroe și m-am zis: „Cât de departe putem împinge limitele?” Apoi am plonjat in această combinatie fructată, cu o parte vanilie, caramel, bomboane care înlocuiau licoarea ( anasonul). Cireșa / zmeura au devenit un afine… De fiecare dată este o idee pe care o largim păstrând totusi aceeasi bază: trandafirul, patchouli … “, spune Delphine Jelk.

Dar totusi, ce se distinge in toate aceste versiuni? ” „Deja este o chestiune de intensitate”, spune Delphine Jelk. “Eau de toaletă va fi mai racoroasa, vom susține notele de baza, notele citrice… Eau de parfum este ideea si punctul de plecare, astfel s-nascandu-se parfumul cu intensitatea aceasta. În cele din urmă, intensul Eau de parfum se distinge prin delicatețea rochii negre pentru ocazii festive.”

Un parfum fără a avea un model care sa-l reprezinte

Încă de la început, Casa Guerlain a făcut o alegere destul de îndrăzneață: să se descurce fără a avea o față de model care sa-l reprezinte. Astfel, nici o actriță celebră sau vedetă model care să promoveze parfumul. Va fi doar rochia neagră prezentă pe logo-ul parfumului și proiectată de designerul Serge Mansau, care va acționa ca purtător de cuvânt.

În 2012, artiștii Kuntzel & Deygas ( căruia pe care ii asociem, cu genericul din filmului “Opreste-mă dacă poți” de Steven Spielberg ). Aceasta a ramas ca si imagine a parfumului La Petite Robe Noire. Casa Guerlain le-a cerut in sfarsit acestora să-și imagineze o campanie publicitară pentru acest parfum.

Duo va desena apoi această siluetă cu cerneală chineză, grațioasă, sofisticată, strălucitoare îmbrăcată într-o rochie neagră. Rătăcind din floare-n floare, pe acoperișuri sau monumente, silueta La Petite Robe Noire este reînnoită cu fiecare reclamă publicata, regasind întotdeauna aceeași nebunie.

“Nu spun că am creat echivalentul lui Superman, dar în istoria Parisului, există acest personaj care a marcat generații de oameni și care există ca o nouă legendară poveste a Parisului “. Explică Florence Deygas. Am avut ocazia să creăm o nouă legendă pariziană. Este un personaj care poate întruchipa spiritul Parisului, lejeritatea, bucuria vieții. Cu un mod anti-conformist de a-și trăi viața sa de femeie. Și incepand de la acest obiect, si anume o rochie, este ca și cum această rochie prinde viață și devine umană, devine un personaj, devine vie.”

La Petite Robe Noire, un imn feminin pentru un anunț de neuitat

Aleas anunțul publicitar TV preferat de francezi în 2013. La Petite Robe Noire și-a lăsat întotdeauna amprenta. Imposibil, să nu fredonezi cantecul „ these boots are made for walkin’ atunci când vedem anuntul publicitar.

Imn feminin din anii 1960, piesa „Start Walkin” de Nancy Sinatra s-a stabilit în mod natural ca coloana sonoră originala ce însoțește reclama. Melodie care ramane in minte, ritmica, antrenanta, jucăușa, arata perfect personalitatea siluetei La Petite Robe Noire.

Și pentru a sărbători a zecea aniversare a parfumului în 2022, ultima campanie aduce un omagiu Orașului Luminii. Silueta La Petite Robe Noire face prima plimbare în Paris cu imagini din viața reală, pe acoperișul Muzeului d’Orsay, care dansează pe Turnul Eiffel și se plimba cu pantofii sai cu toc pe trotuarul parizian.

O sticlă creată în 1912!

la petite robe noire

Prin designul său Art Nouveau, fin și un capac reprezentând o inimă inversată, sticla de La Petite Robe Noire este unică. Cu toate acestea, este de fapt o copie a sticlei al unui alt parfum emblematic al casei Guerlain, L’Heure Bleue.

Imaginat în 1912 de Raymond Guerlain în colaborare cu fabrica de cristale Baccarat. Acest model de sticlă va fi apoi reutilizat pentru parfumul Guerlain Mitsouko în 1919 și în 2012 pentru La Petite Robe Noire.

O formulă mai ecologică

În 2022, Guerlain, este interesat în conservarea planetei. Continuă să inoveze pentru a oferi produse cu impact redus asupra mediului inconjurator. Mai întâi în ceea ce priveste ambalajul sticlei. Care conține acum sticlă reciclabilă, dar și în formulele parfumurilor sale, mult mai curate ecologic vorbind.

La Petite Robe Noire Intense conține, de exemplu, alcool din sfeclă rosie organică și stabilizatori BHT ( suspectați de perturbatori endocrini ). Precum și eliminarea catorva dintre filtrele solare.

Un imn a-l bucuriei și la modă

După cum sugerează și numele său, La Petite Robe Noire aduce un omagiu acestei piese esențiale in moda franceză. Și cu fiecare nouă versiune de parfum, apare o nouă rochie neagră: „Rochia există doar în idee, de fapt, nu este materializată. Nu am vrut să-i oferim o latură reală și realistă, Guerlain nefiind o casă de modă. Ideea este mai degrabă să ai o rochie imposibil de reprodus în realitate. Este o rochie care nu a încetat să se transforme timp de zece ani. În primul film, plouă iar rochia devine o rochie umbrelă, silueta vrea sa zboare iar rochia devine o pelerină … “, explică Florence Deygas.

Pentru a incerca acest parfum rezervat tinerelor si nu numai, mergeti in parfumeriile Sephora, Douglas …Etc pentru a-l cumpara sau pentru a cere un echantion in cazul in care nu sunteti sigure, sau pentru a vedea daca mirosul pe pielea dvs rezista.